Is dat een goede link of niet?

Er beweegt heel wat in SEO-land en door de vele Google updates ziet men soms het bos door de bomen niet meer. Wat doet nog steeds dienst om de positie van een website te verbeteren? On-Page optimalisatie en contentmarketing zijn een trend, maar voor Google lang niet genoeg. Zolang Google zegt dat backlinks relevant zijn voor het rangschikken, moet je doorgaan met het bouwen van links. Alleen links van hoge kwaliteit en een goeie betrouwbaarheidsfactor kunnen een hogere rangschikking geven, en daarom moet je constant controleren wie naar je website linkt.

Hieronder geven we 9 zeer praktische manieren weer om de kwaliteit van uw backlinks te controleren.

Zijn backlinks nog steeds relevant voor zoekresultaten? 

Iedere link is anders. Het geheel van dit artikel gaat over backlinks en de kwaliteit ervan. Sommigen zeggen dat sociale media nu belangrijker is, sommigen zeggen dat OnPage SEO en inhoud belangrijker zijn dan backlinks. Wij bij Link Optimizer geloven dat dit 100% onwaar is. Maar neem het niet van ons aan, Google bevestigde vele malen dat links de nummer 1 ranglijstfactor zijn, naast inhoud.

Verander de manier waarop je denkt over links

Eerst en vooral, wanneer je nadenkt over backlinks, moet je begrijpen dat niet alle links hetzelfde zijn. Wanneer je een linkanalyse uitvoert, vraag jezelf dan af:

 • Hoeveel pagina's, subdomeinen, domeinen en rootdomeinen linken naar je site?
 • Hoeveel links wil je per maand bouwen?
 • Wat voor links verkies je (Follow, No-Follow, ... )?
 • Welke links hebben een hoge Power*Trust factor? 
 • Wat is het linkrisico van de link?

Bovendien kunnen deze factoren in verschillende gevallen verschillend worden beoordeeld. Afhankelijk van de industrie, het land, de taal en de trefwoorden. Helaas is er geen generieke regel. Het is bijvoorbeeld NIET hetzelfde of een domein naar 1000 subpagina's linkt of dat 1000 domeinen naar een subpagina linken. Dat is waarom we altijd gebruik maken van het Site-Wide filter.

Naast het link-type is ook de kwaliteit van de pagina waarop een link bestaat van groot belang en verder de kwaliteit van het domein waarop de pagina zich ook bevindt. Het is logisch dat als het domein of de pagina op enigerlei wijze schaduwrijk is, het geen goed idee is om je link daar te hebben of te plaatsen. Om deze reden zullen we meestal de bronpagina van de link en het domein waartoe het behoort, overwegen.

Om de kwaliteit van een backlink te bepalen, hebben we de verschillende kwaliteiten van een backlink gegroepeerd in 9 categorieën / manieren die je mee kan nemen in de kwaliteitscontrole van backlinks.

 1. Staat de pagina waarop je link staat op een zwarte lijst of is die geblokkeerd
 2. Is de pagina waarop de link staat gevaarlijk?
 3. Is de pagina waarop de link staat afkomstig van een zwak domein?
 4. Heeft het domein waarop de link staat een penalty?
 5. Is de domein gelinkt aan een slechte buurt / bad neighborhood links?
 6. Bevindt de link zich in een spammy-map?
 7. Is er een enorme hoeveelheid uitgaande links op de pagina waar de link staat?
 8. Is de anchor-tekst onnatuurlijk of verdacht?
 9. Is de koppeling op een domein dat deel uitmaakt van een linknetwerk?

1 tot 7 kan worden beoordeeld door iedere link individueel te bekijken. 8 en 9 moeten worden beoordeeld door ook naar uw bestaande links te kijken. Om de dingen die je moet controleren in 9 categorieën te zetten was best moeilijk, en binnen elke sectie zijn er soms een paar verschillende scenario's waar je bewust moet van zijn. Link Optimizer gebruikt meer dan 97 SEO-metrics die u helpen de kwaliteit van een link te beoordelen.