Wat is er nieuw aan Google Penguin en hoe ga je er mee om?

Google maakte officieel bekend dat Google Penguin onderdeel uitmaakt van hun Google Core Algoritme. Dit betekent dat webmasters geen jaren geduld meer moeten hebben, voordat Google Penguin de plaats in de ranking van de websites hersteld. Alles gebeurt in real time vanaf nu.

In het verleden deed Google telkens een enorme, geplande update voor alle websites die door Penguin getroffen waren. Dit deden ze bij elke Penguin update en dit had een stevige invloed op de resultatenpagina van de zoekmachine. Hieronder vind je een lijst van updates van 2012 t/m de dag van vandaag:

 • Penguin 1 op 24 april 2012 (impact ~3.1% van de zoekresultaten)
 • Penguin 1.1 op 25 mei 2012 (impact op minder dan ~0.1% van de zoekresultaten)
 • Penguin 1.2 op 15 oktober 2012 (impact ~0.3% van de zoekresultaten)
 • Penguin 2.0 op 22 mei 2013 (impact op 2.3% van de zoekresultaten)
 • Penguin 2.1 op 4 oktober 2013 (impact ~1% van de zoekresultaten)
 • Penguin 3.0 op 17 oktober 2014  (impact op ~1% van de zoekresultaten)
 • Penguin 4.0 & real time op 23 september 2016 (nog niets bekend)

 

We beantwoordden de volgende vragen:

Aangezien het Google Penguin algoritme een integraal onderdeel is van het Google Core algoritme, zullen er geen afzonderlijke updates meer verschijnen. Ook drastische wijzigingen in de zoekmachine resultaten behoren tot het verleden, alles vindt immers plaats in real time. Er zullen immers geen grote wijzigingen meer voorkomen, zoals bij de updates wel het geval was. Je hoeft bovendien ook niet meer te wachten tot Google je site opmerkt en terug indexeert. Aanpassingen aan de SEO, zie je nu onmiddellijk.

 

Hoe gingen de Google Penguin updates in het verleden in zijn werk?

Vooral websites die spammerig over kwamen, werden in het verleden geviseerd door de Google Penguin updates. Zeker de sites die veel links aankochten of ze verkregen via link-netwerken, werden afgestraft.

Werd je getroffen door een Google penalty, dan daalde je hele site spectaculair in de ranking of verscheen deze zelfs helemaal niet meer. Dit was redelijk stresserend voor webmasters, want ze moesten alle slechte backlinks gaan uitzoeken en opschonen. Bovendien moesten ze wachten tot Google een nieuwe update voorzag, om hun positie in de ranking terug in te nemen.

Gezien het feit dat niemand wist wanneer een nieuwe update eraan kwam, was dit behoorlijk frustrerend. Een update kon jaren op zich laten wachten.

 

Hoe werkt real time Google Penguin nu echt?

Je website kan elke dag opgemerkt worden door Google, als die veel slechte links bevat. Daarom moet je constant je backlinks tracken en deze opschonen met Link Detox. Doe dit minimaal 1 keer per week. Loop je nu een Google penalty op en je neemt de tijd om je website op te schonen, dan zal Google dit echter veel sneller opmerken en hoef je niet eindeloos te wachten op een update. 

 

Moet je wachten tot Google je pagina’s opnieuw crawlt?

Nee! Moeten wachten op Google is altijd frustrerend, of je nu getroffen bent door een automatische of manuele penalty, maakt weinig uit.

Je kan Google onmiddellijk op een afwijzing wijzen, nadat je het hebt upgeload naar de Google Search Console. Linkdetox bij Link Optimizer versnelt het indexeren van de links en het herstel van een Google penalty.

Je website mag dan heel wat spammerige links hebben (bijvoorbeeld forum profiellinks van een afgesloten forum), met Linkdetox kan je deze te vinden. Je kan ze afwijzen, maar Google bezoekt deze site waarschijnlijk niet vaak, waardoor het heel lang kan duren voordat je enig verschil ziet in je Google ranking.

 

Google Penguin is nog fijnmaziger. Wat betekent dit?

In de officiële communicatie over de release van Google Penguin 4.0, geeft Google de veranderingen aan. Behalve het feit dat het vanaf nu real time is, pakt Google het ook verfijnder aan.

Veel webmasters vragen zich af wat dit nu juist wil zeggen? Concreet betekent dit dat Google geen volledige sites meer gaat afstraffen, maar vaak slechts bepaalde delen. Het kan gaan om een domein, een (sub)folder, een groep van keywords of gewoon een pagina. Alles waar de organische ranking dus rekening mee houdt, wordt veel fijnmaziger bekeken.

Je kan nu dus een penalty hebben op een bepaalde pagina van je site, waarbij voordien je hele domein werd afgestraft. We voorspellen alvast een heel aantal negatieve SEO aanvallen op enkelvoudige directories.

 

Hoe kan je vaststellen dat websites getroffen zijn door een Google Penguin penalty?

Met Link detox kan je onnatuurlijke links helpen ontdekken in subfolders en subpagina’s. Je zal bepaalde delen van je site meer moeten checken dan andere en dit op dagdagelijkse basis. Hier vind je een aantal voorbeelden van hoe je een subfolder kan analyseren op mogelijk gevaar:

 • Monitor subfolders die User Generated Content (UGC) bevatten. Zij kunnen spammerige posts of content bevatten.
 • E-commerce: Als je een e-commerce site hebt, mijdt dan subfolders voor elke productcategorie. Je kan individuele categorieën analyseren met linkdetox.
 • Blog vs. product: Als je een blog subfolder hebt op je product website, maak dan een aparte analyse voor je blog. Links naar blogs komen vaak van ergens anders dan van een productpagina en dit maakt het verdacht.
 • Homepage: De meeste sites hebben links naar hun homepage. Hou deze dus extra in de gaten.

Een competitieve analyse met Link Detox voor elk belangrijk onderwerp op de site, is aan te bevelen. Zeker als je alle mogelijke risico’s binnen je niche in kaart wil hebben.

 

Bekijk de positieve kant van real time Google Penguin

Als je getroffen wordt door een penalty, kan je dit nu veel sneller herstellen. Hou je backlink profiel altijd in de gaten. Wijs slechte links af en laat Google snel hercrawlen. Met Linkbuilding bouw je kwalitatieve links op en monitor je steeds je backlinks.

Heb je problemen of vragen rond real time Google Penguin, laat het ons dan hier weten. We helpen je met plezier.

 

Meer SEO vragen en antwoorden over Penguin 4.0

 

Kunnen spammers nog steeds scoren met private link netwerken?

Spammers of SEO’s (Google noemt alles en iedereen SEO, die de Google rankings tracht te beïnvloeden: spammers, niet te verwarren met e-mail spammers) zullen altijd blijven proberen via private link netwerken.

Het succes zal afhangen van hoe goed het netwerk in elkaar zit. SEO’s zetten Linkdetox vaak onofficieel in om hun netwerken te testen en het aantal onnatuurlijke links terug te brengen.

Hoe zullen de echt spammerige sites beïnvloedt worden door Google Penguin 4.0?

Hier zijn er verschillende varianten in. Wat voor de gebruiker spam is, is dit niet altijd voor Google, maar er zijn natuurlijk ook heel agressieve link spammers. Heel wat SEO’s zullen profiteren van de opgedreven snelheid en fijnmazigheid en SEO tests zullen beter werken.

Wanneer is een volledige uitrol voorzien?

Penguin 4.0 werkt in real time, dus van een echte uitrol is geen sprake. Het effect op je links en site zal je merken wanneer al je links en hun links en hun links gecrawld zijn door Google. Dit proces kan dus wel een aantal weken in beslag nemen.

Hoe vaak moeten we opschonen?

Met Link Risk Management kunnen we dit proactief aanpakken. Aangezien Google Penguin in real time werkt wordt dit steeds belangrijker. Doe dit minimaal op wekelijkse basis en hou in het achterhoofd dat Google op dagelijkse basis werkt.

Iedereen heeft het over het real time aspect van Google Penguin. Maar wat wil die fijnmazigheid zeggen? Zijn toxische links nu minder bedreigend?

We gaan ervan uit dat voor het massaal spammen, nog steeds een volledige site kan afgestraft worden. Ook een ‘heel domein’ kan fijnmazig zijn. Gelukkig is er Link detox om dit aan te pakken.