Vorige week maakte Google officieel bekend dat ze gestart zijn met de uitrol van hun nieuwe real time Penguin 4.0 algoritme. Dit stond te lezen op de Webmasters blog van Google. Met Google Penguin 4.0 zal alles in real time gebeuren. Google Penguin 4.0 maakt dan ook officieel deel uit van Google’s Core algoritme.

 

Wat je moet weten over real time Penguin 4.0?

Hoewel een aantal zaken ongewijzigd blijven, maakt het aspect ‘real time’ een cruciaal verschil. Het ‘real time gegeven’ zorgt ervoor dat wijzigingen in de organische ranking (stijgen/dalen), door onnatuurlijke links, sneller plaatsvinden dan in het verleden.

Wederom draait het vooral om de gezondheid, betrouwbaarheid, autoriteit en kwaliteit van het linkprofiel van de site. Proactief bezig zijn met link audits en afwijzingen, wordt dus nog belangrijker. We adviseren dan ook een maandelijkse link audit, misschien zelfs vaker in de toekomst. In deze update gaat Google nog een paar stappen verder en deze overlopen we even met u:

1. Google Penguin gaat nog verfijnder te werk

Concreet wil dit zeggen dat de hele site doorgelicht wordt. Gaande van domein, folders, pagina’s en zelfs de zoekwoorden en zoekwoordgroepen zullen onder de loep worden genomen. Alle factoren die jouw organische ranking beïnvloeden zullen nu door het Google Penguin algoritme tot op detailniveau uitgespit worden. In veel gevallen zal het dus moeilijker worden om ‘kleine Penguin penalty’s’, vast te stellen. Bovendien wordt de positieve of negatieve beoordeeling bij elke crawl opnieuw berekend.

2. Een pagina waar heel veel SEO op is toegepast zal de filter activeren

Pagina's waarop SEO werd/wordt toegepast zullen nu meer dan ooit sneller gefilterd en beoordeeld worden. Het is dan ook belangrijk een competitieve research uit te voeren voor elk belangrijk backlink-aspect van de site. Dit is belangrijk als je alle risico’s correct wil inschatten en snel wil herstellen van een mogelijke Penguin Penalty. Een competitieve research brengt nog heel wat andere voordelen mee:

  • Sneller effect en herstel in de Google rankings
  • Helpt herstel van manuele Google Penalties
  • Helpt herstel van automatische Google Penalties (door het algoritme zelf)
  • Geeft een boost voor indexatie van pagina's of domeinen
  • Dankzij innovatieve technologie worden disavow audits sneller opgenomen (min. 3 dagen)
  • Krijg terug positieve link juice na een disavow audit
  • Krijg inzicht in de recentste Google crawl date van afgewezen links

3. Wat houdt dit nieuwe algoritme nu juist in voor webmasters?

De SEO-basisprincipes omtrent linkbuilding blijven wel  behouden:

  • Een link kan een positief of negatief effect hebben
  • Je moet je volledige backlink profiel controleren en analyseren.

Is dit niet het geval: Geen paniek! Je hoeft dit niet alleen te doen. Als je geen risico wil lopen op een Google Penguin penalty, kan je een backlink-check gratis laten uitvoeren bij Link Optimizer. Deze analyse geeft je direct een inzicht van hoe je linkprofiel ervoor staat en hoe we die kunnen schoonmaken en schoon houden in de toekomst!

Aangezien Penguin 4.0 zijn data in real time vernieuwt, worden wijzigingen direct zichtbaar, nadat Google de pagina’s opnieuw gecrawld en geïndexeerd heeft. Via Google Search Controle kunnen ze sneller een Google Penguin penalty opmerken en aanpakken nadat afwijzingen werden geüpload. Google Penguin penalty kan dus opgeheven worden in enkele dagen, door real time Penguin.

Het draait vooral om ratio’s. Het stopt niet bij het analyseren van de luttele links die je in de Google Search Console (Google Webmaster Tools) vindt. Je moet alle mogelijk bronnen controleren. Link Optimizer kan u vast en zeker helpen en begeleiden bij dit klusje. 

4. Bekijk real time Google Penguin van de positieve kant

Als je een Goole Penguin penalty oploopt, kan je je plaats in de ranking veel sneller herstellen. Het belangrijkste is dat je je backlink profiel steeds in de gaten houdt. Verwijder slechte links, laat Google je site hercrawlen door de hulp in te schakelen van een Link Detox expert, bouw aan kwalitatieve links en blijf het proces monitoren.

Als je problemen ondervindt of nog met vragen zit over real time Penguin, aarzel dan niet om een mailtje te sturen. We helpen je met plezier!

Controleer vandaag nog je backlink profiel >>